Ik ben verslaafd aan sambal, pepertjes en ander pittig spul. In mijn al eerder genoemde overvolle voorraadkast staan altijd zeker 5 tot 10 potjes sambal. En dan nog een paar open in de koelkast natuurlijk.
Behalve sambal is er natuurlijk ook standaard harissa in huis, chilivlokken, chilipoeder, gedroogde chilipepers en een lading pepers in de vriezer. Ik houd ervan als mijn eten zo pittig is dat het net geen pijn doet. Een beetje raar, ik weet het.
Omdat ik zo van pittig houd, ben ik natuurlijk ook dol op vlammetjes.
Overigens maak ik de Sambal natuurlijk gewoon zelf, dus niet uit een potje.
Dit heb je nodig voor 8 tot 10 stuks:
- 10 plakjes bladerdeeg
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 200 gram gehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 rode peper, fijngehakt
- 50 gram doperwten
- 1/2 rode paprika, in kleine blokjes
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 1/2 eetlepel sojasaus
- peper en zout
- 1 ei
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal het bladerdeeg uit de diepvries zodat de plakjes kunnen ontdooien.
Verwarm de olie in een ruime pan en bak het gehakt rul.
Voeg als het gehakt bijna gaar is de knoflook, sjalot en rode peper toe. Roer goed door en bak een minuutje mee.
Voeg nu de paprika en doperwten toe. Bak dit ook een minuut mee.
Zet het vuur uit en roer er de chilisaus, sojasaus en peper en zout naar
smaak doorheen. Schep de vulling op een bord en laat 10 minuten
afkoelen.
Leg een velletje bladerdeeg op je aanrecht met één punt naar je toe.
Schep er in het midden twee eetlepels vulling op en vouw het bladerdeeg dubbel, zodat je een driehoekje krijgt.
Druk de randjes van het bladerdeeg goed dicht met het uiteinde van een
vork. Zo zorg je ervoor dat je snacks niet gaan lekken in de oven.
Klop het ei los in een kommetje en bestrijk de snacks hier lichtjes mee.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 20 minuten in de oven.
Lekker met nog wat zoete chilisaus om te dippen.