Als je een restaurant gaat beginnen is het van groot belang dat je de juiste apparatuur aanschaft voor in de keuken van jouw zaak. Het gaat hierbij om de juiste koelkasten, fornuizen en ovens. In dit artikel zullen we de belangrijkste onderdelen voor jouw horeca-keuken behandelen.
Afwas
De afwas in een restaurant wordt vaak een beetje achtergesteld, maar dit is een erg belangrijke basis voor een goed georganiseerde keuken. Alle producten die in de keuken worden gebruikt van pannen en pollepels tot snijplanken en bekkens, moeten worden schoongemaakt. Het gebruik van deze producten gaat de hele dag door en daarmee dus ook de afwas. Door veel etensresten die aan deze producten blijft kleven moeten de afwasmachines van uitstekende kwaliteit zijn en grondige sessies draaien om alles spik en span te krijgen.
Een tip is om twee aparte afwasmachines te gebruiken. Één voor al het keukengerei en een andere voor het servies. De afwasmachine voor het keukengerei is een stuk krachtiger omdat er veel bakresten weggewerkt moeten worden. Deze kracht is vaak te groot voor bijvoorbeeld wijnglazen en eventuele borden. Hiervoor gebruik je dus een andere machine die gefocust is op het behouden van glans en het verwijderen van lichte etensresten. Spoel alle producten die door de machine gaan eerst even af, zo voorkom je ophoping van etensresten en zo zal de machine langer meegaan.
Koelkasten
Een restaurant heeft vaak een enorme voorraad aan eten. Dit moet over het algemeen koel worden bewaard. Een koelkast die je in de meeste woningen vindt is daar niet groot en koud genoeg voor. Een goede horeca koelkast is een stuk koeler dan een normale koelkast. Doordat er veel producten in worden bewaard loopt de temperatuur vaak op. Een horeca koelkast is erop gemaakt om de temperatuur constant te houden.
Er zijn veel verschillende soorten koelkasten te vinden. Zo kan je varrieren in grootte, aangepast op het aantal bezoekers wat een restaurant gemiddeld heeft. Meestal vind je in een horecazaak inloop koelingen. Op die manier kan je alles overzichtelijk in stellingen neerzetten. Wil je nou gebruik maken van een kleinere koelkast maar toch in een opslag kunnen zien wat er in huis is? Dan is een glasdeur koelkast een erg goede optie. Zo bespaar je ook aardig wat energie. Er gaat namelijk veel kou verloren bij het openen van een koelkast. Als je gebruik maakt van glazen deuren is het openen van de koelkast niet altijd nodig.
Fornuis en oven
Restaurants willen natuurlijk alle producten die koud worden bewaard, ook kunnen opwarmen. Daarom is een krachtige oven en een goed fornuis belangrijk om aan te schaffen. Je kunt ervoor kiezen om voor een gasfornuis te gaan. Dit wordt door de meeste horecazaken nog gebruikt. Natuurlijk is de toekomst gefocust op duurzaamheid. Als je daarop wilt inspelen is het aan te raden om een inductie kookplaat aan te schaffen.
De oven moet temperatuur vast zijn. Veel recepten zijn erg specifiek. Je wilt daarom voorkomen dat de oven niet temperatuur vast is en daardoor je eten te gaar of te rauw wordt.
Voor al deze producten zijn er veel verschillende leveranciers. Vergelijk de prijzen, want die kunnen enorm verschillen.