In ieder supermarkt liggen ze tegenwoordig in het koelvak: vers geperste smoothies. Deze smoothies vinden gretig aftrek in de supermarkten. En dat is niet zo verwonderlijk. Smoothies zijn niet alleen lekker maar ook erg gezond. Bijkomend voordeel is dat je, deze vloeibare, maaltijden snel kunt nuttigen en mee kan nemen. Maar wist je dat je de meest gezonde en lekkerste smoothies het beste zelf kunt maken? Door zelf je smoothies te maken blijven de vitamines optimaal bewaart zodat je volledig kunt profiteren van de gezondheidsvoordelen.
In dit artikel zullen we aantal groene smoothie recepten met je delen zodat je er zelf mee aan de slag kunt gaan.
Wat zijn groene smoothies?
Er zijn twee
soorten smoothies: fruit smoothies en groene smoothies. De groene smoothie zijn
het meest gezond. Dit zijn fruit smoothies met de toevoeging van groene
bladgroenten. De groene smoothie heeft zijn groene kleur te danken aan de
groene bladgroenten, specifiek aan het bladgroen wat in deze groente zit.
Bladgroen is een bioactieve stof en wordt ook wel chlorofyl genoemd. Deze stof
wordt geprezen om haar detox-eigenschappen. Dankzij deze eigenschappen hebben groene
smoothies een zuiverende werking op het lichaam.
De combinatie van fruit met groene bladgroenten zorgt ervoor dat groene
smoothies bomvol met vitamines, antioxidanten, mineralen en spoorelementen
zitten. Daarnaast zijn groene smoothie een goede bron van voedingsvezels. Deze
zijn goed voor onze spijsvertering en het gezond houden van onze darmflora.
Om te profiteren van de gezonde vezels moeten deze in de smoothie bewaard
blijven. Om deze reden worden groene smoothies het beste met behulp van een
blender gemaakt. De vezels blijven dan in de smoothie. Door de blender lang
genoeg te laten draaien worden deze dusdanig fijngemalen dat deze goed
drinkbaar zijn, zonder dat er stukjes in de smoothie zitten.
Een andere manier van smoothies bereiden is met behulp van een slowjuicer. De
vezels blijven dan in de vorm van pulp achter in de slowjuicer. Dit maakt de
smoothies wel lekker drinkbaar omdat het mooie sapjes zijn geworden. Je mist
dan echter wel de gezondheidsvoordelen die vezels te bieden hebben.
Een groene smoothie maak je altijd met minimaal 3 basis ingrediënten. Deze zijn
een groene bladgroente, fruit en een vloeistof. De vloeistof zorgt ervoor dat
de smoothie drinkbaar is. Zonder gebruik te maken van een vloeistof zou je een
brei krijgen die je niet kunt drinken. Het sap wat van nature in fruit zit is
onvoldoende om de smoothie goed vloeibaar en drinkbaar te maken.
Een ander basis ingrediënt is een groene bladgroente. Dit kan van alles zijn.
Veel gebruikt worden spinazie en boerenkoel. Maar dit kan ook andijvie, paksoi,
sla of snijbiet zijn. Meestal gebruik je 1 soort bladgroente voor het maken van
een groene smoothie maar je zou er ook meerdere soorten in kunnen doen.
Met fruit kan je alle kanten op. Het dient vooral voor de smaak. Zonder fruit
zou je groene smoothie een groentesap zijn. Dit is niet echt lekker omdat
groente helemaal niet zoet is. Fruit is dat wel en van deze eigenschap maken we
gebruik om groene smoothies op smaak te brengen. In de basis kan je gewoon een
fruitsoort die volop en voordelig verkrijgbaar is in de winkels. Gewoon banaan,
appel of sinaasappel bijvoorbeeld. Wil je wat variatie in de smaak dan kan je
nog extra fruitsoorten gaan toevoegen. Denk daarbij aan ananas, framboos,
mango, rode bessen, bramen of kaki.
Groene smoothie recepten
Hieronder geven we je een aantal groene smoothie recepten zodat je inspiratie op kunt doen voor het creëren van je eigen variaties.
Recept 1: frisse smoothie
Door gebruik van munt te maken is deze smoothie een heerlijke en gezonde verfrissing.
Dit heb je nodig:
- 80 gram boerenkool
- 1 peer
- 1 halve citroen
- 1 rijpe banaan
- 1 sinaasappel
- Een paar takjes verse munt
- 200 ml water
Doe het water in de blender met de boerenkool. Meng gedurende 1 minuut op de hoogste stand. Snij het de banaan en sinaasappel in partjes. Voeg eerst de banaan toe en blend tot je geen stukjes meer ziet. Voeg vervolgens de sinaasappel partjes toe en meng tot dat er geen stukjes meer te zien zijn. Voeg vervolgens de peer toe en blend. Voeg het sap van een halve citroen toe en een handje munt blaadjes. Meng alles op de hoogste stand tot je een mooie gladde smoothie hebt. Desgewenst kan je wat ijsklontjes toevoegen. Dit maakt je smoothie nog frisser.
Recept 2: tropische verrassing
Met deze smoothie kom je in tropische sferen. Ideaal voor op een warme zomerdag.
Dit heb je nodig:
- 75 gram verse spinazie
- 100 gram ingevroren mango stukjes (te koop bij o.a. AH)
- 1 gemberstronkje
- 2 takjes munt
- 100 ml kokosmelk
- 100 ml kokoswater
Maak het gemberstronkje schoon door de schil eraf te schillen. Snij de gember in plakjes. Doe de kokosmelk met het kokoswater in de blender en voeg de spinazie toe. Blend tot dat je geen stukjes meer ziet. Voeg de gember toe en blend tot je geen stukjes meer ziet. Voeg de muntblaadjes toe met de mango stukjes. Blend net zo lang tot je een mooi glad geheel hebt.
Recept 3: Winterse smoothie
Deze smoothie geeft je de energie om de koude winterdagen door te komen. Je kunt bij deze smoothie gebruik maken van andijvie die dan in het seizoen is.
Dit heb je nodig:
- 100 gram andijvie
- 1 rijpe banaan
- ½ avocado
- 200 ml water
Doe eerst het water met de andijvie in de blender en meng tot het mooi glad eruit ziet. Voeg dan partjes banaan met avocado blokjes toe. Meng alles goed op de hoogste stand van de blender tot het mooi glad is. Door gebruik te maken van kokosmelk in plaats van water geeft deze smoothie je wat meer vetzuren en zodoende meer energie om de ochtend goed door te komen.