Voorbereiding
De oven voorverwarmen op 180 graden en 1 vel deeg over de bodem en tegen de rand van een taartvorm van 23 cm drukken.
De vulling van de hartige taart met champignons
- Zet de aardappels in een sauspan onder ruim water.
- Breng de aardappelen aan de kook en kook ze gaar gedurende 10-15 minuten.
- Giet ze af en snijd de aardappelen vervolgens in kleine blokjes.
- Zet ze apart in een schaaltje.
- Neem een grote pan en verhit op laag vuur 1 eetlepel olijfolie.
- Voeg de ui en shiitakes (champignons) toe en plaats de deksel op de pan. Laat dit 7 minuten ‘ zweten’ op laag vuur.
- Roer zo nu en dan de champignons en uien door elkaar.
- Voeg de water en ketjap toe aan het mengsel en breng het aan de kook.
- Klop de rijstmeel erdoor totdat je een glad geheel krijgt.
- Laat dit nog even sudderen op middelmatig vuur.
- Neem vervolgens nog een pan en verhit wat olijfolie op matig tot hoog vuur.
- Voeg de stukjes portobelloe toe en roer deze af en toe om totdat de paddenstoelen mooi bruin van kleur zijn.
- Voeg de paddensteolen met wortel, selderie en gesneden aardappelen toe aan de jus en laat het geheel 10 minuten sudderen.
- Voeg wat tijm en salie toe voor een extra smaak!
- Giet het mengsel daarna in een taartvorm en dek het af met een vel deeg.
- Knijp de randen samen om de hartige taart volledig te sluiten.
- Snijd eventueel uitstekende randen eraf.
- Snijd een paar inkepingen in de bovenkant van de hartige taart zodat de stoom er goed door kan komen.
- Bak de hartige taart met champignons af in de voorverwarmde oven op 180 Celcius voor 40 minuten of totdat de taart goudbruin is.
De hartige taart is nu klaar, maar nu gaat het natuurlijk om de presentatie van de taart. Het oog eet immers mee.
Je kunt een stukje taart op een bordje plaatsen, je kun de hartige taart ook op een taartplateau plaatsen en daarop misschien wel nog mooier garneren.