Gezond van binnen en buiten

    • Home
    • Bakken
    • Barbecuen
    • Bijgerecht
    • Pasta
    • Soep
    • Vegetarisch
    • Vlees
    ✕

    Havermout

    Bakken

    Havermout

    Dirk Embregts 30 augustus 2019

    We horen vaak dat havermout goed is om te eten als ontbijt en dat het veel in tussendoortjes zit. Maar is havermout nou echt gezond? Havermout is een graansoort en bevat een heleboel koolhydraten. Havermout is dus geen goed middel om af te vallen maar is wel goede vulling voor de maag. Havermout is niet zoals alle andere graansoorten. De meeste granen zitten vaak vol met koolhydraten en gluten. In tegenstelling tot de meeste graansoorten is havermout nauwelijks bewerkt en bevat deze geen gluten. Als voedingsmiddel is Havermout stukken beter dan de meeste andere graansoorten.

    Voedingswaarde havermout

    Havermout zit vol met goede bestanddelen zoals ijzer, zink en voedingsvezels. Voedingswaarde per 100 gram:

    • Energie: 380 calorieën
    • 6.9 gram vet
    • Hiervan zijn 4.72 gram onverzadigde vetten
    • 66.3 gram koolhydraten
    • 16.9 gram eiwitten
    • 10.6 gram vezels

    Havermout zit vol met koolhydraten maar bevat heel erg weinig suikers. De koolhydraten die in havermout zitten zijn voornamelijk koolhydraten die langzaam verteren. Hierdoor staan de koolhydraten hun energie geleidelijk af, dit is beter voor de bloedsuiker. Havermout is een goede keuze om te eten omdat er veel goede voedingstoffen inzitten ondanks de grote hoeveelheid koolhydraten.

    Gluten in havermout

    Van nature bevat havermout geen gluten en daarom is het ook veilig om te eten als je allergisch bent. Als je havermout in de winkel koopt kan het zijn dat er wel een kleine hoeveelheid gluten in zit, de hoeveelheid is klein en dit heeft te maken met de kruisbestuiving. Bijvoorbeeld omdat havermout wordt verbouwd op een landgoed waar ook andere graansoorten groeien kan het zo zijn dat de havermout wordt bestuift en zo toch gluten gaat ontwikkelen. Tevens kan het ook zo zijn dat de kruisbestuiving pas plaatsvind in de fabriek waar de havermout wordt verwerkt.

    Wat kun je maken met havermout?

    Eigenlijk alles dat je zou willen maken, van pannenkoeken tot aan de overbekende havermoutkoekjes. Het is gezonder, en goed klaargemaakt ook nog eens lekkerder.

    Auteur: Dirk Embregts

    Vorig artikel

    Wasabi mayonaise

    Volgend artikel

    Gezonde voeding

    Nieuwste berichten

    De ijsmachine bedienen – zo werkt het

    De ijsmachine bedienen – zo werkt het

    De kast die elke wijnliefhebber moet hebben

    De kast die elke wijnliefhebber moet hebben

    De juiste keukenapparatuur voor in de horeca

    De juiste keukenapparatuur voor in de horeca

    Laatste Recepten

    • De ijsmachine bedienen – zo werkt het
    • De kast die elke wijnliefhebber moet hebben
    • De juiste keukenapparatuur voor in de horeca
    • Horeca apparatuur. Wat heb je nodig en waar haal je het vandaan?
    • Barbecue-artikelen als marketing

    Overige informatie

    • Privacy en Cookies
    • Contact
    • Vrienden
    Arba WordPress thema door XstreamThemes.