Hummus is een van die populaire hapjes die je tegenwoordig niet alleen bij de Turkse winkel, maar ook bij AH en andere supermarkten kunt kopen. Maar weet je dat je deze en andere mediterrane hapjes ook heerlijk zelf kunt maken. Als je kikkererwten, olijfolie en een citroen in huis hebt, maak je de lekkerste hummus in een handomdraai zelf. De hummus blijft een week lang goed in de koelkast.
Ingrediënten
- 250 gram kikkererwten in blik
- 1-2 teentjes knoflook
- sap van een ½ citroen
- 3-4 eetlepels goede olijfolie
Hoe maken?
- Giet de kikkererwten af en bewaar het vocht.
- Doe de kikkererwten met 1-2 knoflooktenen, sap van een halve citroen en wat bonenvocht in de blender.
- Giet tijdens het pureren scheutje voor scheutje de olijfolie toe en indien nodig extra vocht.
- Je krijgt zo een gladde, romige puree. Heerlijk met vers Turks brood!
Hapjes – gebruik ook eens gedroogde kikkererwten
Met kikkererwten uit blik is je hummus zo klaar. Nog lekkerder worden je mediterrane hapjes als je de kikkererwten zelf kookt. Voor bovenstaand recept zet je 125 gram gedroogde kikkererwten een nacht in 375 ml water. De volgende dag giet je het water af en kook je de peulvruchten in vers water in 1 tot anderhalf uur gaar. Laat de kikkererwten even afkoelen en maak de hummus. Kijk voor verrassende hummus hapjes ook eens naar onderstaande variaties.
Hapjes: lekkere en makkelijke variaties op je eigengemaakte hummus
Het leuke van zelf hapjes maken, is dat je je vrienden en vriendinnen kunt verrassen met geurige en kleurrijke variaties.
- Voor hummus met tahine voeg je 1-2 eetlepels tahine of sesampasta toe tijdens het pureren.
- Voor een extra frisse hummus neem je iets meer citroensap en voeg je fijngesneden koriander toe.
- Vervang de knoflook door gemalen komijn