Gezond van binnen en buiten

    • Home
    • Bakken
    • Barbecuen
    • Bijgerecht
    • Pasta
    • Soep
    • Vegetarisch
    • Vlees
    ✕

    Pioppi recepten

    Gezond eten

    Pioppi recepten

    Dirk Embregts 2 augustus 2019

    Pioppi recepten zou je eigenlijk beter Pioppi-proof recepten kunnen noemen. Het zijn recepten speciaal voor mensen die het populaire Pioppi dieet volgen. Het Pioppi dieet is vernoemd naar het gelijknamige Italiaanse dorpje waar uitzonderlijk veel 100-plussers wonen. In dit artikel zullen we bekijken wat het Pioppi dieet precies is en welke ingrediënten je mag gebruiken in je Pioppi recepten.

    Wat is het Pioppi dieet?

    Allereerst is het Pioppi dieet geen dieet zoals zo vele anderen; van die diëten waarbij je jezelf helemaal moet uithongeren en iedere avond met een hongergevoel naar bed gaat. Het Pioppi dieet kan je meer beschouwen als een leefstijl. Een manier van eten, ontspannen en (sociaal) actief zijn.

    Het dorpje Pioppi ligt aan de Zuid-Italiaanse kust en het kreeg de aandacht van onderzoekers die ontdekte dat de bevolking er opvallend oud werd. Er wonen slechts 300 mensen in het dorp maar het aantal 100-plussers is veel hoger dan in andere gebieden. En de inwoners worden er niet alleen oud, ze worden ook nog eens gezond oud. Diabetes en hart- en vaatziekten zijn onder de inwoners van Pioppi een zeldzaamheid.

    Wat is er zo bijzonder aan dit dorpje? Hoe zag het leven van deze mensen er uit en wat zorgde ervoor dat ze zo oud konden worden?

    Het antwoord op deze vragen zit hem grotendeels in het dieet waarop men in dit dorpje leefde. Maar niet alleen de voeding speelde een rol, ook andere zoals rust en ontspanning speelde een rol.

    Nu verwacht je misschien dat Pioppi gelegen is in een rijke regio waar men altijd in overvloed te eten had. Het tegenovergestelde is waar. Pioppi ligt in een zeer arme regio van Italië. Na de tweede wereld oorlog leefde men decennia lang in armoede en was het eten schaars. Het drop was zelfs zo arm dat geen enkele supermarkt het de moeite vond om zich er te vestigen. Noodgedwongen leefde de bevolking van wat de natuur ze te bieden had; vissen en schaaldieren uit de zee, groente, fruit en olijfolie van het land.

    Geld voor zoete lekkernijen was er niet. Als er een eenvoudig stukje brood op tafel kwam dan was dit al een traktatie. En vlees werd maar weinig gegeten, vanwege de hoge kosten was dit een luxe die men zich meestal niet kon permitteren.

    Het onbedoelde gevolg van de armoede was dat men leefde op een dieet waarin geen toegevoegde suikers zaten en nauwelijks geraffineerde koolhydraten zaten. De enige geraffineerde koolhydraten die men at waren afkomstig van pasta en brood en dat at men maar af en toe en met mate.

    De maag moest gevuld worden met groenten, fruit en vis. Allemaal gezonde voedingsmiddelen. Groenten zijn rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels terwijl ze nauwelijks calorieën bevatten. De verse vis zorgde voor de nodige omega 3 vetzuren en hoogwaardige eiwitten.

    Momenteel is in de wereld van de diëten het intermittent fasting helemaal hip. Bij intermittent fasting worden perioden waarin je vast afgewisseld met perioden waarin gegeten mag worden. Een populaire vorm van intermittent fasting is 16 uur vasten waarna je gedurende een raam van 8 uur mag eten. Behalve dat je veel kunt afvallen met intermittent fasting worden er allerlei gezondheidsvoordelen aan intermittent fasting toegeschreven. Eén van de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting zijn de anti-aging effecten.

    De inwoners van Pioppi deden onbewust aan intermittent fasting. In periode van schaarste was het normaal dat men soms een dag over langer niets te eten at. Het periodiek vasten heeft ongetwijfeld eraan bij gedragen dat men langer leeft. Tijdens het vasten heeft het lichaam geen energie nodig voor de spijsvertering en kan het deze gebruiken voor herstel van het lichaam. Bij mensen die regelmatig vasten is te zien dat gezondheidsmarkers zoals inflammatie, cholesterol en oxidatieve stress verminderen.

    Welke ingrediënten mag je gebruiken voor Pioppi recepten?

    Je mag veel groenten en fruit eten. Van fruit mag je 2 porties per dag en van groenten mag je 5 porties per dag. Het wel de bedoeling dat je maar 3 eetmomenten op de dag hebt. Je kunt dan bij de lunch en diner een dubbel portie groente eten.

    Extra vierge olijfolie, hoe kan het ook anders, is de spil in het Pioppi dieet. Hiervan zal je een belangrijk deel van je vetzuren moeten binnen krijgen. Je mag 4 volle eetlepels olijfolie per dag gebruiken, bijvoorbeeld door de salades.

    Andere bronnen van vetten zijn noten, vette vis, eieren, volvette zuivel en pure chocolade. Ook is kokosolie toegestaan (ook al at men dit niet in Pioppi).

    De richtlijn is om iedere week minimaal 3 maal een porties vette vis te eten. Vette vissoorten zijn sardines, zalm, haring en makreel. Deze bevatten belangrijke vetzuren die alleen in vis en schaaldieren voorkomen.

    Onder volvette zuivel vallen kaas, boter en yoghurt. Hiervan mag je eten zoveel als je wilt. Wees vooral niet bang om vet te eten is het motto. Vet zorgt voor een goede verzadiging waardoor je er automatisch mee stopt als je genoeg hebt gegeten.

    Vlees mag met de beperking van maximaal 500 gram per week. Het beste vermijd je hierbij bewerkt vlees en vleeswaren. Hier zitten meestal toevoegingen in zoals dextrose (suiker) wat vaak gebruikt wordt voor marinades.

    En ja, ontspanning was voor de inwoners van Pioppi belangrijk onderdeel van het leven. Van de maaltijden werd genoten onder het genot van een glaasje rode wijn. Bij het Pioppi dieet mag je daarom maximaal 2 glazen rode wijn per dag drinken. Alcoholvrij is natuurlijk ook helemaal goed en waarschijnlijk zelfs beter.

    Wat je in ieder geval dient te vermijden zijn toevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Het Pioppi dieet heeft daarom veel weg van het koolhydraatarme dieet wat ook erg populair is en zijn sporen al heeft verdient.

    Auteur: Dirk Embregts

    Vorig artikel

    Gezonde recepten

    Volgend artikel

    Dieetmaaltijden of anders gezond eten?

    Nieuwste berichten

    De ijsmachine bedienen – zo werkt het

    De ijsmachine bedienen – zo werkt het

    De kast die elke wijnliefhebber moet hebben

    De kast die elke wijnliefhebber moet hebben

    De juiste keukenapparatuur voor in de horeca

    De juiste keukenapparatuur voor in de horeca

    Laatste Recepten

    • De ijsmachine bedienen – zo werkt het
    • De kast die elke wijnliefhebber moet hebben
    • De juiste keukenapparatuur voor in de horeca
    • Horeca apparatuur. Wat heb je nodig en waar haal je het vandaan?
    • Barbecue-artikelen als marketing

    Overige informatie

    • Privacy en Cookies
    • Contact
    • Vrienden
    Arba WordPress thema door XstreamThemes.