Pioppi recepten zou je eigenlijk beter Pioppi-proof recepten kunnen noemen. Het zijn recepten speciaal voor mensen die het populaire Pioppi dieet volgen. Het Pioppi dieet is vernoemd naar het gelijknamige Italiaanse dorpje waar uitzonderlijk veel 100-plussers wonen. In dit artikel zullen we bekijken wat het Pioppi dieet precies is en welke ingrediënten je mag gebruiken in je Pioppi recepten.
Wat is het Pioppi dieet?
Allereerst is het Pioppi dieet geen dieet zoals zo vele anderen; van die diëten waarbij je jezelf helemaal
moet uithongeren en iedere avond met een hongergevoel naar bed gaat. Het Pioppi
dieet kan je meer beschouwen als een leefstijl. Een manier van eten, ontspannen
en (sociaal) actief zijn.
Het dorpje Pioppi ligt aan de Zuid-Italiaanse kust en het kreeg de aandacht van
onderzoekers die ontdekte dat de bevolking er opvallend oud werd. Er wonen
slechts 300 mensen in het dorp maar het aantal 100-plussers is veel hoger dan
in andere gebieden. En de inwoners worden er niet alleen oud, ze worden ook nog
eens gezond oud. Diabetes en hart- en vaatziekten zijn onder de inwoners van
Pioppi een zeldzaamheid.
Wat is er zo bijzonder aan dit dorpje? Hoe zag het leven van deze mensen er uit
en wat zorgde ervoor dat ze zo oud konden worden?
Het antwoord op deze vragen zit hem grotendeels in het dieet waarop men in dit
dorpje leefde. Maar niet alleen de voeding speelde een rol, ook andere zoals
rust en ontspanning speelde een rol.
Nu verwacht je misschien dat Pioppi gelegen is in een rijke regio waar men
altijd in overvloed te eten had. Het tegenovergestelde is waar. Pioppi ligt in
een zeer arme regio van Italië. Na de tweede wereld oorlog leefde men decennia
lang in armoede en was het eten schaars. Het drop was zelfs zo arm dat geen
enkele supermarkt het de moeite vond om zich er te vestigen. Noodgedwongen
leefde de bevolking van wat de natuur ze te bieden had; vissen en schaaldieren
uit de zee, groente, fruit en olijfolie van het land.
Geld voor zoete lekkernijen was er niet. Als er een eenvoudig stukje brood op
tafel kwam dan was dit al een traktatie. En vlees werd maar weinig gegeten,
vanwege de hoge kosten was dit een luxe die men zich meestal niet kon
permitteren.
Het onbedoelde gevolg van de armoede was dat men leefde op een dieet waarin
geen toegevoegde suikers zaten en nauwelijks geraffineerde koolhydraten zaten.
De enige geraffineerde koolhydraten die men at waren afkomstig van pasta en
brood en dat at men maar af en toe en met mate.
De maag moest gevuld worden met groenten, fruit en vis. Allemaal gezonde
voedingsmiddelen. Groenten zijn rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels
terwijl ze nauwelijks calorieën bevatten. De verse vis zorgde voor de nodige
omega 3 vetzuren en hoogwaardige eiwitten.
Momenteel is in de wereld van de diëten het intermittent fasting helemaal hip.
Bij intermittent fasting worden perioden waarin je vast afgewisseld met
perioden waarin gegeten mag worden. Een populaire vorm van intermittent fasting
is 16 uur vasten waarna je gedurende een raam van 8 uur mag eten. Behalve dat
je veel kunt afvallen met intermittent fasting worden er allerlei
gezondheidsvoordelen aan intermittent fasting toegeschreven. Eén van de
gezondheidsvoordelen van intermittent fasting zijn de anti-aging effecten.
De inwoners van Pioppi deden onbewust aan intermittent fasting. In periode van
schaarste was het normaal dat men soms een dag over langer niets te eten at.
Het periodiek vasten heeft ongetwijfeld eraan bij gedragen dat men langer
leeft. Tijdens het vasten heeft het lichaam geen energie nodig voor de
spijsvertering en kan het deze gebruiken voor herstel van het lichaam. Bij
mensen die regelmatig vasten is te zien dat gezondheidsmarkers zoals
inflammatie, cholesterol en oxidatieve stress verminderen.
Welke ingrediënten mag je gebruiken voor Pioppi recepten?
Je mag veel groenten en fruit eten. Van fruit mag je 2
porties per dag en van groenten mag je 5 porties per dag. Het wel de bedoeling
dat je maar 3 eetmomenten op de dag hebt. Je kunt dan bij de lunch en diner een
dubbel portie groente eten.
Extra vierge olijfolie, hoe kan het ook anders, is de spil in het Pioppi dieet.
Hiervan zal je een belangrijk deel van je vetzuren moeten binnen krijgen. Je
mag 4 volle eetlepels olijfolie per dag gebruiken, bijvoorbeeld door de
salades.
Andere bronnen van vetten zijn noten, vette vis, eieren, volvette zuivel en
pure chocolade. Ook is kokosolie toegestaan (ook al at men dit niet in Pioppi).
De richtlijn is om iedere week minimaal 3 maal een porties vette vis te eten.
Vette vissoorten zijn sardines, zalm, haring en makreel. Deze bevatten
belangrijke vetzuren die alleen in vis en schaaldieren voorkomen.
Onder volvette zuivel vallen kaas, boter en yoghurt. Hiervan mag je eten zoveel
als je wilt. Wees vooral niet bang om vet te eten is het motto. Vet zorgt voor
een goede verzadiging waardoor je er automatisch mee stopt als je genoeg hebt
gegeten.
Vlees mag met de beperking van maximaal 500 gram per week. Het beste vermijd je
hierbij bewerkt vlees en vleeswaren. Hier zitten meestal toevoegingen in zoals
dextrose (suiker) wat vaak gebruikt wordt voor marinades.
En ja, ontspanning was voor de inwoners van Pioppi belangrijk onderdeel van het
leven. Van de maaltijden werd genoten onder het genot van een glaasje rode
wijn. Bij het Pioppi dieet mag je daarom maximaal 2 glazen rode wijn per dag
drinken. Alcoholvrij is natuurlijk ook helemaal goed en waarschijnlijk zelfs
beter.
Wat je in ieder geval dient te vermijden zijn toevoegde suikers en
geraffineerde koolhydraten. Het Pioppi dieet heeft daarom veel weg van het
koolhydraatarme dieet wat ook erg populair is en zijn sporen al heeft verdient.